Office 365 Algemeen

bill gates boek

 

Er wordt me vaak gevraagd of Office 365 veilig is. Ik zeg het is zo veilig als maar kan. Er zijn geen garanties. Op geen enkele software. Er is geen Software producent die hier een garantie voor geeft. Wat o.a. Microsoft doet als een van de vele dingen om het veilig te maken is ethische hackers belonen voor het vinden en melden van bugs, gaten in de software. Mocht je het in details wilen lezen dan kan dat hier.

 

Ze hebben onlangs de belong verhoogd van $50.000 naar $100.000 voor het vinden van bugs in Windows. Microsoft zelf heeft twee teams van hackers in dienst die tegen elkaar strijden. Het ene team moet de "deuren" dicht houden, het andere team moet nieuwe deuren vinden om proberen binnen te komen. 

Ik heb zelfs eens een test gedaan toen ik SharePoint op mijn eigen systeem had geinstalleerd en ik dus ook in de achterkant, de database kan kijken. Ik heb toen in de voorkant een aantal letter en cijfer combinaties op sites, en in documenten achter gelaten. Hier mocht je wel van uit gaan dat deze uniek zijn. Zoiets als 8b34bjk142b3LKJHFVKv548435IOHIHS. Ik heb toen de databse geopend en een zoek opdracht gedaan. Ik heb het niet terug kunnen vinden. Aan de voorkant kon ik deze cijfer-letterreeks wel gewoon terugvinden. Wat dit betekend is dat dit soort gegevens encrypt worden. En ik ben zeker geen veiligheids goeroe maar ik denk wel dat het een teken is dat het beveiligd is. 

 

Een van de kostbaarste investeringen die Microsoft gedaan heeft, en zeker de laatste jaren, is in vertrouwen. Het vertrouwen dat mensen in hun merk en software hebben. En er wordt onderr techneuten en anderen wel eens cynisch over gedaan maar ik denk dat Microsoft ontzettend goed gekeken heeft en veel opener is geworden sinds het vertrek van Bill Gates. In het boek "Bill Gates en de strijd binnen Microsoft" (niet meer verkrijgbaar) is door al de rechtzaken veel informatie

naar buiten gekomen en dit boek geeft daar een mooi beeld van. 

 

Een van de dingen die pijnlijk duidelijk worden is de vasthoudendheid die Bill Gates had aan Windows. Alles moest om Windows draaien en iedereen zou dan afhankelijk zijn van de producten die daarvoor gemaakt werden. Een medewerker die met o.a. XML aan de gang wilde, een open source techniek, werd op een gegeven moment ontslagen omdat het tegen de gesloten visie was van Bill Gates op dat moment. 

 

Open Source heeft vaak als voordeel dat het van niemand is, iedereen er mee wil werken en er in samenwerking tussen partijen verberingen aangebracht worden waardoor het een sterkere en beter product wordt. Je verliest als bedrijf wel enige controle omdat het niet meer alleen van jou is. Deze visie ontging Bill Gates lange tijd. 

 

Office 365 draait ook op Linux, Apple en zit dus niet vast aan Windows. Dit was waarschijnlijk ondenkbaar geweest in de tijd Bill nog de scepter zwaaide. Door "open" te zijn, en bijvoorbeeld Ethische Hackers uit te nodigen om gaten te vinden en deze dan ook te melden, werk je samen met de hacker community om er een beter product van te maken. Iets wat de meeste hackers ook als doel hebben. Doordat Microsoft dit de laatste jaren, misschien wel het laatste decenium, wel te omarmen is hun product sterker geworden.

 

De open visie is ook te merken in de communicatie met Microsft waarin ze zich open opstellen benaderbaar zijn en vragen om input er daadwerkelijk naar luisteren en beter nog, er vaak ook nog wat mee doen. Dit merk je ook bij de introductie van nieuwe producten of services. Neem de Video Portal die sinds enige tijd in Office 365 zit. (Je eigen Youtube) Dit is een product dat heel basaal is neergezet. Je kan zo een aantal dingen bedenken die handig zouden zijn om te hebben. En dat is ook precies de bedoeling van Microsoft. Laat de klanten maar zeggen wat ze nodig hebben. Zij zullen feedback geven waar naar geluisterd wordt. En op basis daarvan gaan we nieuwe functionaliteit aan de Video Portal toevoegen. Zo krijgt de klant wat hij wilt hebben, en niet waarvan Microsoft vindt dat ze leuk moeten vinden. Een zeer wezenlijk verschil.