Office 365 Beheren

Het beheren van Office 365 is geen hele moeilijke taak aangezien het meeste door Microsoft zelf gedaan wordt. Ik bedoel daarmee het echte "ouderwetse" serverbeheer. Updates van software en hardware daar heb je als Office 365 beheerder niks mee te maken. Mijn werk bestaat voor een groot gedeelte uit het adviseren van Site beheerders en het verdelen van Storage quota. De schijfruimte die een sitecollectie/Site verzameling mag gebruiken. In onderstaande afbeelding zie je duidelijk de Siteverzameling die nodig wat meer ruimte nodig heeft. 

office 365 storage quota

 

Het fijne van het weinige werk dat je hebt aan daadwerkelijk beheer is dat je de dingen kan gaan doen die je eigenlijk zou willen doen. Het helpen van gebruikers door hun werk makkelijker en efficienter te maken doormiddel van automatisering. Ik heb in ieder geval meer eer van mijn werk als ik een vervelend klusje voor een gebruiker kan omzetten in een leuk klusje. Of de gebruiker de mogelijkheid geven andere en nuttigere dingen te gaan doen dan dat vervelende klusje. 

 

Dit is een verschuiving van arbeid die we meer zien. Het tradionele beheer zal steeds minder nodig zijn. Ik heb zelf het gevoel dat je de werkzaamheden terug krijgt die je als IT'er altijd al aantrok in het vak. Automatiseren en gebruikers helpen.