Ben je net bezig een beetje wegwijs te worden in InfoPath dreigen ze er mee het de nek om te draaien. Het bleek dat er nogal een revolte uitbrak op het moment dat dit bekend werdt gemaakt. Mensen barsten in huilen uit en hebben infopath zelfs in een ceremonie ten grave gedragen. (Bewijs op Youtube) Het verdriet was enorm. 

 

 

powerapps versus infopath

Later bleek dat het allemaal wel meeviel. Er zijn wat alternatieven gekomen en sommige daarvan zijn ook weer gegaan. Commerciele oplossingen van o.a. Nintex en K2 voor het maken van slimme forms. Deze kosten vaak ook de hoofdprijs. En nu blijkt dat InfoPath tot nader orde gewoon blijft leven en ook in SharePoint 2016 gewoon bestaansrecht heeft. Deze kennis heb ik niet van mezelf maar zijn door Maarten Visser van Meetroo mooi op een rijtje gezet. Door de key functionaliteiten van InfoPath naast die van mogelijke alternatieven te zetten kwam hij tot een verassende conclussie. Althans voor mij.
PowerApps zouden het alternatief worden voor InfoPath. Een gloednieuwe set oplossingen van Microsoft. En het zier er geweldig uit. Het moet een makkelijke manier zijn om allerlei functionaliteit in een App te wikkelen. En het moet door een beetje IT savy gebruiker te doen zijn. Dus halve digibeten zullen dit niet zo snel kunnen maar voor een beetje handige Office worker moet het haalbaar zijn om een PowerApp in elkaar te klikken. Mogelijk dat tegen de tijd dat infoPath echt aan zijn einde zal komen dat er dan in volwaardig alternatief zal zijn dat tegen die tijd ook volwassen is. Powerapps. Een van de dingen die ik erg mooi vind is dat je op een modulaire manier functionaliteit kan samenstellen. Maarten vertelde een voorbeeld dat je iets kan laten gebeuren (een mail sturen, iets opslaan in SharePoint) als er bijvoorbeeld op Twitter een bepaalde Hashtag gebruikt werd. 

 

Je kan je op de bijbehorende site al opgeven voor een trail. Je wordt vanzelf op de hoogte gebracht. Er is al een PowerApp-App beschikbaar in de Windows Store maar zonder account kom je er niet in.

 

Gelukkig voor mij was te horen dat welk alternatief er ook komt dat er door Microsoft toegezegd is dat er een migratie tool bijgeleverd zal worden. Dus lekker bouwen in InfoPath en over een jaar of 2(?) overschakkelen naar PowerApps.


De SlideShare van Maarten kan je hier vinden. 

Op de PowerApp website kan je je opgeven en mogelijk krijg je een uitnodiging.

Korte omschrijving van de Powerapps